Επτά είναι τα μυστήρια που σηματοδοτούν την θρησκεία μας , και...


κάπως έτσι αποφάσισα να κάνω σήμερα μια εισαγωγή στο σημερινό θέμα του άρθρου! Θα τα πάρω με την σειρά ξεκινώντας από το βασικότερο που είναι το Βάπτισμα και θα συνεχίσω με το Χρίσμα, τη Θεία Ευχαριστία ,τη Ιεροσύνη , την Εξομολόγηση , το ευχέλαιο και πώς θα μπορούσα να αφήσω για το τέλος την ένωση 2 ανθρώπων δηλαδή τον Γάμο!

Σήμερα αποφάσισα να μαζέψω όλους τους συμβολισμούς μιας βάπτισης ώστε να δούμε παρέα τι σημαίνει το κάθε ένα από αυτά που ο νονός καλείται να δωρίσει στο βαφτιστήρι του πέρα από την αμέριστη αγάπη, καθώς πια γίνεται δεύτερος γονιός!

Νερό

Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής. Όπως χρησιμοποιούμε καθημερινά νερό για να καθαρίζουμε το σώμα μας, έτσι και ο Θεός καθαρίζει την ψυχή μας με το βάπτισμα. Η βάπτιση είναι μια πνευματική υιοθεσία όπως το νερό και το λάδι γίνονται ένα με το σώμα, έτσι κι εμείς από την ημέρα της βάπτισης μας μπαίνουμε στην αγκαλιά του Θεού.

Λάδι

Χρησιμοποιείται από τα αρχαία ως θεραπευτικό και καλλωπιστικό μέσο. Το λάδι της βάπτισης συμβολίζει την πνευματική θεραπεία που μας παρέχει ο Θεός. Το λάδι που χύνεται επάνω στην κεφαλή του βαπτιζομένου και καλύπτει ολόκληρο το σώμα,εκχέεται στις ψυχές, μαλακώνει τη σκληρότητα της καρδιάς και τη γεμίζει με το θεραπευτικό φάρμακο της αγάπης.

Άγιο Μύρο

Είναι μια σύνθεση αρωματικών ελαίων και ουσιών. Παρασκευάζεται και ευλογείται κάθε δέκα χρόνια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και μοιράζεται σε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Συμβολίζεται έτσι η ενότητα όλων των ορθοδόξων. Το λάδι συμβολίζει το έλεος και τη δύναμη του Θεού, ώστε ο βαπτιζόμενος να αποφεύγει, να «γλιστρά» από τυχόν πειρασμούς. Η επάλειψη στο σώμα υπογραμμίζει την ανάπλαση και την αναγέννηση τουΤριπλή κατάδυση

Η τριπλή κατάδυση και ανάδυση στο νερό συμβολίζει την τριήμερη ταφή και την ανάσταση του Χριστού. Κάθε άνθρωπος που βαπτίζεται συμμετέχει στο λυτρωτικό έργο του Χριστού

Κούρεμα

Οι γονείς δεν πετούν απλά τα πρώτα μαλλάκια των παιδιών τους που κόβονται αλλά τα προσφέρουν στο Θεό. Με τον τρόπο αυτό τον ευχαριστούν για το δώρο της νέας ζωής.

Σταυρός

Ο σταυρός συμβολίζει τη θυσία του Χριστού και αποτελεί τη σφραγίδα που μαρτυρά την ένταξη στη χριστιανική ζωή και την είσοδο στην Εκκλησία.

Λαμπάδα

Η αναμμένη λαμπάδα συμβολίζει το φως του Χριστού που φωτίζει και αγιάζει κάθε άνθρωπο που γεννιέται. Ο Χριστός ο ίδιος είναι το φως που δε βασιλεύει ποτέ και καθοδηγεί το μωρό.

Τα Ρούχα

Τα λευκά ρούχα συμβολίζουν την καθαρότητα και αγνότητα της ψυχής του μωρού. Καλείται το νέο μέλος να αγωνιστεί στη ζωή του να διατηρήσει αυτή την καθαρότητα της ψυχής.